analisВірусні гепатити — це група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D та E, яка уражує мільони людей по усьому світі, викликаючи гострі, хронічні хвороби печінки. Наслідками вірусних гепатитів В і С можуть бути цироз та рак печінки.

До розповсюджених способів передачі вірусних гепатитів B, C, D входять внутрішньовенне введення наркотиків, інвазивні медичні процедури з використанням обладнання, переливання зараженої крові, передача від матері до дитини під час пологів, грудного вигодовування, а також при прямих сексуальних контактах, косметичних процедурах, татуюваннях, при побутових контактах через рани та мікротравми, при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками. Вірусні гепатити більш заразні, ніж ВІЛ-інфекція: для порівняння — після уколу інфікованою голкою ступінь ризику захворіти на ВІЛ-інфекцію становить 0,3%, на гепатит С – 3%, на гепатит В – 30%.

Згідно даним ВООЗ більше ніж 2 млрд. людей у світі протягом свого життя інфіковані вірусним гепатитом В та біля 450 млн є хронічними носіями цього вірусу. Щорічно від гепатиту В та його наслідків в світі вмирають більше 2 млн. людей. 3% населення планети інфіковані вірусом гепатиту С, більше, ніж 170 млн є його хронічними носіями.

Передачу вірусу гепатиту і нові зараження можливо попередити шляхом більшої інформованості населення, покращення послуг вакцинації, безпеки переливання крові, зменшення ризиків інфікування.

У Запоріжжі 28 липня 2016 року з 9:30 до 14:00, на бульварі Шевченка, всім бажаючим буде надана можливість проходження безкоштовного тестування на гепатит С в мобільний амбулаторії та отримання консультацій лікарів.Тестування відбудеться під час акції до Дня боротьби з вірусними гепатитами в рамках Всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!» за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» спільно із Запорізьким Благодійним фондом «Сподівання».