Рано чи пізно, багатьом учасникам замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) доводиться стикатися зі страхом бути ув’язненим, опинитися в місцях позбавлення волі та залишитися без метадону, адже ЗПТ є одним з найбільш ефективних засобів лікування опіоїдної залежності.

Метадон — синтетичний наркотик, ефект впливу якого на людину подібний до впливу морфіну. Контрольоване призначення відповідної дози метадону дає змогу нормалізувати роботу головного мозку, запобігти розвитку синдрому «ломки» і блокувати потяг. Це дозволяє пацієнтові повністю припинити вживання нелегальних опіоїдів, призводить до поліпшення психічного і фізичного здоров’я людей, якості їх життя, а також зменшення ризикованої ін’єкційної поведінки.

Наприкінці березня 2019 року до голови правління БО «Мережа 100% життя. Запоріжжя» Ігоря Литвина звернулась жінка, яка була засуджена на 4 місяці, з проханням про допомогу в забезпеченні безперервності ЗПТ під час відбування покарання в ДУ «Запорізький слідчий ізолятор».

Проблема жінки полягала в тому, що вона вже декілька років перебуває на програмі замісної терапії на сайті Комунальної установи »Запорізький обласний клінічний наркологічний диспансер» Запорізької обласної ради та дуже переймалась тим, що опинившись в СІЗО не матиме доступу до ЗПТ, що призведе до проблем зі здоров’ям та психологічним станом.

Завдяки сумісним зусиллям адміністрації СІЗО та Запорізької міської медичної частини №10, які не стали осторонь проблеми нашої клієнтки, знайшли шляхи вирішення цього питання. На сьогодні жінка отримує замісну підтримуючу терапію, почуває себе набагато краще та висловлює подяку всім причетним до вирішення цього складного питання.

Благодійна організація БО «Мережа 100% життя. Запоріжжя» висловлює подяку начальнику філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Запорізькій області Шульзі Олегу Петровичу та керівництву ДУ «Запорізький слідчий ізолятор» в особі начальника Азарова Олексія Васильовича за сприяння в забезпеченні безперервності ЗПТ нашої клієнтки.