12294723_1221559557871020_7474037629293841097_n

19 листопада 2015 року відбулась конференція “ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ”, що впроваджується в рамках проекту USAID RESPECT “Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, щодо представників груп найвищого ризику в медичних закладах України”.

Під час спільного заходу ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та Асоціації сімейних лікарів м.Києва презентувалися підсумки впровадження курсів тематичного вдосконалення «Ведення пацієнта з ВІЛ-інфекцією сімейним лікарем» для лікарів загальної практиків/сімейних лікарів; обговорювалася участь медичних працівників первинної ланки у забезпеченні безперервної допомоги ВІЛ-позитивним людям; роль сімейних лікарів у консультуванні та тестуванні на ВІЛ; подолання стигми і дискримінації по відношенню до ВІЛ-позитивних пацієнтів; особливості ведення дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками.

«10 років тому ми не уявляли, що сімейні лікарі будуть надавати допомогу ВІЛ-позитивним людям. Однак вже сьогодні ми бачимо яку важливу роль у каскаді послуг для ЛЖВ відіграють саме лікарі первинної ланки», — зазначила Паола Павленко, старший радник з питань ВІЛ/СНІДу, регіональної місії USAID в Україні, Молдові та Білорусі.

Велику увагу було приділено обговоренню питання стигми і дискримінації до ЛЖВ у медичній сфері. «Стигма є одним із основних бар’єрів з якими постійно стикаються ВІЛ-позитивні люди на своєму життєвому шляху, — зазначила Оксана Брижовата, керівник проекту RESPECT. – Демонструючи повагу та розуміння до пацієнтів, сімейні лікарі можуть зменшити ці бар’єри, а відтак, — забезпечити доступ до тестування та лікування».

«Хоча лікування ВІЛ-інфекції наразі не лягає на плечі сімейних лікарів, особливо важливою є роль лікарів первинної ланки на етапі перенаправлення пацієнтів на консультування та тестування на ВІЛ», — зазначила Лариса Гетьман, заступник директора з питань організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим, «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України».

Ганна Бацюра куратор циклів ТУ, асистент кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги підбила підсумок насиченої роботи під час конференції: «Сімейний лікар відіграє дуже важливу роль в каскаді надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам, через це лікарі загальної практики/сімейної медицини потребують додаткового навчання у сфері ВІЛ-інфекції».

З відгуків учасників конференції:

«Я зрозуміла, що не завжди ВІЛ- позитивні пацієнти достатньо обізнані про свій статус та про свої можливості, і наша мета допомогти їм не залишатися один на один з хворобою», — Амброжак Євгенія, сімейний лікар,Черкаси.

«Діагноз ВІЛ-інфекція не вирок в даний час. ЛЖВ є повноцінними членами соціуму», — Рожко Олександр,сімейний лікар, Житомир.

Посилання: http://network.org.ua/…/simeyni-likari-dyskutuvaly-na-tem…/…