ПРЕС-РЕЛІЗ

Роль Мережі ЛЖВ як адвоката у зниженні ризиків переривання

лікування в Україні

За останні десять років ситуація з доступом до лікування ВІЛ-інфікованих громадян ніколи не була настільки критичною, як в 2015 році. Саме про це на прес-конференції в ІА «Уніан» сьогодні розповідали активісти Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Рівень поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні є одним з найвищих серед країн Європи. Ключовим фактором в зупинці епідемії є своєчасне, якісне та безперервне лікування вже виявлених інфікованих на ВІЛ/СНІД громадян України. Тому забезпечення з боку держави якісної профілактики та лікування такого важкого інфекційного захворювання є не тільки конституційним правом громадян України на отримання безкоштовної медичної допомоги, але й найважливішим елементом національної безпеки держави.

Згідно з оціночними даними в Україні на початок 2015 року налічувалося 218 000 ВІЛ-інфікованих громадян, з яких станом на 01.07. 2015 року тільки 64 360 отримують антиретровірусну терапію. Згідно з Законом України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» до кінця року якісне лікування повинні отримувати 85698 ВІЛ-інфікованих громадян України. Однак, станом на сьогодні, ситуація з доступом до лікування ВІЛ-інфікованих громадян залишається критичною.

Пов’язано це з низкою як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Важка економічна ситуація, військовий конфлікт на Сході України, незаконна окупація АР Крим, затяжна політична криза в країні, проведення тендерних закупівель АРВ-препаратів у 2014 році МОЗ України за непрозорими процедурами — все це ставить під загрозу життя та здоров’я більш ніж 64 тисяч пацієнтів. Крім того, втрата контролю над епідемією в умовах переривання лікування практично гарантована. У цій складний час Мережа ЛЖВ бере на себе роль адвоката у зниженні ризиків переривання лікування в Україні.

«Щоб уникнути переривання лікування 63 088 пацієнтів і не допустити нового витка епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ», на прохання Міністерства охорони здоров’я України, двічі здійснила термінову закупівлю антиретровірусних препаратів за кошти гранту Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, що надало можливість зберегти життя тисячам українських пацієнтів.», – зазначає Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Володимир Жовтяк.

[youtube id=»6eidk9gtbGk»]