85fd9a9fe76bc1dc38fa8ba8a6ee28d3

На трьох континентах набирає обертів всесвітній рух по боротьбі із патентною монополією фармацевтичної компанії «Ґілеад». 20 травня 2015 року газета «Нью-Йорк Таймс» повідомила про виступ по всьому світі провідних неурядових організацій та громадських лідерів сфери охорони здоров’я із закликом до «Гілеаду» припинити зловживання патентом. Головною метою активістів є забезпечити лікуванням людей з гепатитом C.

ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» разом з міжнародними організаціями, що працюють у напрямку патентів у медицині та інтелектуальній власності по всьому світу, як компанія I-MAK, GTPI, Коаліція по готовності до лікування та Фонд GEP, виступають проти патентної монополії фармацевтичної компанії «Гілеад». Організації з України, Бразилії, Аргентини, Китаю, Індії, Марокко, Росії та Тайланду об’єднуються задля усунення перешкод у лікуванні від гепатиту С, з яким живе близько 150 млн людей у всьому світі. Відсутність 100%-ого доступу до лікування спричинить вибух епідемії гепатиту С, який називають «тихим вбивцею» через відсутність помітних симптомів протікання хвороби, яка може призвести до цирозу чи раку печінки.

Фармацевтична компанія «Гілеад» намагається отримати патент на медичний препарат «Совальді» (софосбувір), який може заблокувати отримання лікування гепатиту C для десятків тисяч українців. Патентні бар’єри перешкоджають виходу на ринок генеричних лікарських засобів, як результат компанія-монополіст підтримує високу ціну ліків.

Ефективність комбінованої терапії із препаратом «Совальді» (софосбувір) дає можливість виліковування 92% у порівнянні з іншими препаратами у 40-50%. Україна, на рівні з іншими країнами, має сьогодні всі шанси отримати доступ до високоефективного лікування та подолати епідемію гепатиту С.

За оціночними даними експертів, в Україні 1,2 млн. осіб інфіковано вірусом гепатиту С. Офіційно на обліку в Україні стоїть 44 тис. хворих на гепатит С, яким необхідне лікування, з них отримують лікування за державні кошти лише 5% у зв’язку з високою вартістю ліків.

«Прибуток «Гілеаду» росте пропорційно смертям та стражданням людей.», – коментує Сергій Кондратюк, керівник відділу юридичної підтримки, ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». – «Ми подали заперечення на патентну заявку компанії в Україні та переконані, що корпорації не повинні перешкоджати людям отримувати лікування, використовуючи давно винайдені технології. Останній період вимушені вести боротьбу проти серйозної кризи у системі охорони здоров’я в Україні.»

«Патентування раніше вже відомих технологій є зловживанням державною системою охорони інтелектуальної власності. У сфері охорони здоров’я таке зловживання призводить до невиправданого завищення цін на лікарські засоби, що значно обмежує кількість людей, для яких держава та неурядові організації закуповують ліки.» – коментує Петро Боровик, патентний повірений з компанії «Боровик і партнери», який брав участь у підготовці заперечення на патентну заявку.

ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» закликає «Гілеад» припинити дії для отримання патентної монополії, та перестати стояти на шляху людей, які хочуть жити. Урядам таких країн, як Грузія та Єгипет, Гілеад запропонував курс лікування «Совальді» (софосбувір) по 900 доларів США. Така ціна в Україні сприяла б можливості розширення програми лікування. Всеукраїнська мережа ЛЖВ сподівається, що компанія «Гілеад» зафіксує таку ж ціну для України.

Довідка: Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала вірус гепатиту С «вірусною бомбою уповільненої дії», адже при відсутності лікування вірус може призвести до хвороби печінки або раку печінки, який вбиває приблизно 700 000 чоловік щороку.

Згідно з аналізом організації «Лікарі без кордонів» (Médecins Sans Frontières) фармацевтична компанія «Гілеад» встановила ціну ліків від 900 до 15 000 доларів США за 12-тижневий курс лікування «Совальді» (софосбувір) у країнах з середнім рівнем доходу – у Бразилії, Аргентині, Китаї та Україні, в яких деякі люди живуть менш ніж на 1.50 долара США в день. За останні 15 місяців «Гілеад» отримали рекордні прибутки – 16 млрд доларів США, у значній мірі, завдяки продажу софосбувіру. При цьому, міжнародні експерти проаналізували вартість виробництва 12-тимісячного курсу лікування софосбувіром та були вражені, що собівартість становить 101 долар США. Варто зазначити, що ВООЗ закликала знизити ціни на ліки від гепатиту С, щоб гарантувати цим 100%-ве забезпечення ліками пацієнтів.

Контактна особа: Сергій Кондратюк, керівник відділу юридичної підтримки, «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» 067 359 93 23