Сьогодні у прес-центрі Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області проведено засідання за «круглим столом» з нагоди завершення в Запорізькій області місячника боротьби з туберкульозом та Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається 24 березня.

У засіданні за «круглим столом» взяли участь: начальник епідеміологічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Світлана Валентинівна Черненко, провідний фахівець Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олена Святославівна Мороз, голова Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Костянтин Олексійович Сілін, позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Іванович Ахтирський, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Федір Романович Андрієвський, головний позаштатний фтизіопедіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Іванівна Чернишова, керівник відділу програм у пенітенціарній системі ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юрій Олександрович Піка, представник БФ «Сподівання» Олександр Васильович Жильцов.

24 березня світова громадськість з ініціативи ВООЗ відзначає міжнародний день боротьби з туберкульозом. В Україні з 22 березня 2002 року діє Указ Президента України «Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз». З метою відзначення Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом 24 березня в Запорізькій області щороку проводиться місячник боротьби з туберкульозом, спрямований на підвищення поінформованості громадян у питаннях попередження захворювання на туберкульоз в умовах його епідемії, забезпечення здорового, довготривалого та більш продуктивного життя.

20 лютого 2015 року спільним міжвідомчим наказом департаментів охорони здоров’я, освіти і науки облдержадміністрації, Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області та Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України затверджений комплексний план заходів щодо підготовки та проведення місячника боротьби з туберкульозом у Запорізькій області. У 2015 році місячник проходить під гаслом: «Знайти, лікувати, вилікувати кожного».

Як повідомила начальник епідеміологічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Світлана Валентинівна Черненко, у даний час туберкульоз розповсюджений у всіх країнах світу. Найвища захворюваність спостерігається у країнах Африканського континенту, Південно-Східної Азії та Західної частини Тихого океану.
Туберкульоз стоїть на другому місці після СНІДу серед інфекцій-убивць у світі. За оцінками ВООЗ, щороку від туберкульозу вмирає близько 1,5 мільйона чоловік; це приблизно 4000 осіб на добу.

Епідемічна ситуація по туберкульозу в Запорізькій області залишається нестабільною. Якщо за попередні 5 років (2005 – 2009) захворюваність на активні форми знизилася на 22,6%, то за останні 5 років тільки на 4,3% (з 67,3 на 100 тис. населення у 2010 році до 64,4 у 2014 році). Порівняно з 2010 роком смертність від туберкульозу знизилася на 13,8%, проте порівняно з 2013 роком цей показник виріс на 3,8% (з 15,6 на 100 тис. населення у 2013 році до 16,2 у 2014 році). Значною мірою на рівень захворюваності і смертності впливає поширення серед населення мультирезистентного туберкульозу та ВІЛ-інфекції, що є серйозною проблемою не тільки для нашої області та України, а й для всієї світової спільноти.

Щороку значно збільшується кількість зареєстрованих випадків мультирезистентного туберкульозу, що пов’язано із покращенням лабораторної діагностики за допомогою генетично-молекулярних тестів для швидкої діагностики туберкульозу, отриманих за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

На фоні постійного зростання розповсюдженості ВІЛ-інфекції в області щороку на 10-12 % зростає захворюваність на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ (тобто поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією). Так, у 2014 році серед вперше діагностованого активного туберкульозу 12,4% випадків були з ко-інфекцією ТБ/ВІЛ, майже в кожному третьому (27,9%) випадку смерті причиною була ко-інфекція.

Під час проведення місячника боротьби з туберкульозом працівники Держсанепідслужби Запорізької області брали участь у прес-конференціях, «круглих столах», тематичних вечорах, виступали на телебаченні та радіо, розповсюджували інформаційно-освітні матеріали.

Рішенням Запорізької обласної ради від 26.07.2012 № 17 затверджено Цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз у Запорізькій області на 2012-2016 роки, основною метою якої є поліпшення епідемічної ситуації шляхом зниження захворюваності та смертності від туберкульозу, від ко-інфекції ТБ/ВІЛ, попередження розвитку хіміорезистентного туберкульозу, підвищення ефективності лікування, покращення лабораторної діагностики туберкульозу в області.

Для контролю за виконанням заходів Програми при Запорізькій обласній державній адміністрації функціонує Координаційна рада з питань протидії соціальним хворобам.

На фінансування протитуберкульозних заходів в області у 2014 році всього виділено 18624,66 тис. грн. За рахунок коштів Державного бюджету були отримані протитуберкульозні препарати та лабораторні витратні матеріали на загальну суму 3286,14 тис. грн., за рахунок коштів Глобального фонду – на суму 5488,817 тис. грн.

З обласного бюджету на харчування хворих на туберкульоз отримано 4336,69 тис. грн., медикаменти – 354,61 тис. грн. З обласного та місцевих бюджетів виділено на проведення капітального ремонту в протитуберкульозних закладах, їх реконструкцію 460,43 тис. грн.

Налагоджена взаємодія протитуберкульозної служби з Департаментами охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, Державною санітарно-епідеміологічною службою Запорізької області, Міністерством внутрішніх справ України в Запорізькій області, Державною пенітенціарною службою України в Запорізькій області, обласною організацією Товариства Червоного Хреста, неурядовими міжнародними, громадськими та благодійними організаціями.

За підтримкою проекту USAID «Посилення контролю за туберкульозом на Україні» з метою підвищення професійного рівня медичних працівників як протитуберкульозної служби, так і загальної лікувальної мережі, з питань туберкульозу проводяться навчальні тренінги, семінари, круглі столи.

Медичні заклади загальної лікувальної мережі залучаються до вирішення питань організації своєчасного виявлення та лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі у достатньому обсязі. В усіх лікувально-профілактичних закладах створені умови для обстеження пацієнтів методом бактеріоскопічного дослідження мокротиння. Покращився відбір контингентів, які направляються на дослідження мокротиння з метою виявлення бактеріальних форм туберкульозу легень. За останні 5 років питома вага виявлених хворих від загальної кількості обстежених осіб зросла з 1,9 % до 3,5 %. Питома вага виявлених хворих цим методом від усіх вперше діагностованих бактеріовиділювачів зросла майже вдвічі, з 26,8% до 49,0%, завдяки чому є можливість значно скоротити термін встановлення діагнозу туберкульозу, швидше ізолювати бактеріовиділювача від оточуючих в цілодобовий стаціонар та розпочати лікування

Для забезпечення хворих на туберкульоз контрольованим лікуванням в області організовано 32 ДОТ-кабінета (22 – в протитуберкульозних закладах та 10 – в закладах загальної лікувальної мережі). Крім того, в населених пунктах, де хворі на туберкульоз проживають далеко від ДОТ-кабінетів, функціонують пункти контрольованого лікування.

На засіданні за «круглим столом» зазначено, що Запорізька область є єдиною в Україні, в якій на рівні всього регіону вирішено питання про надання хворим на туберкульоз комплексної соціальної підтримки. В області функціонують різні соціальні програми: налагоджена система видачі хворим продуктових та гігієнічних наборів (у 2014 році видано 1860 продуктових і 1860 гігієнічних наборів, щомісячно адресну допомогу отримують 206 хворих на туберкульоз), проводиться навчання і надається соціально-психологічна підтримка в кабінетах «Консультування», здійснюється соціальний супровід хворих на амбулаторному етапі лікування за допомогою патронажної служби обласної організації Товариства Червоного Хреста України, проводиться переадресація та надання соціальної підтримки хворим на туберкульоз, які звільняються з місць позбавлення волі, за допомогою обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та БФ «Сподівання».

Завдяки підтримці обласної державної адміністрації та обласної ради об’єднано зусилля всіх служб та відомств, які забезпечують реалізацію заходів програми боротьби з туберкульозом в Запорізькій області, що дасть можливість в подальшому суттєво вплинути на епідемічний процес, значно зменшуючи його інтенсивність.

Сектор доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

24/03/2015 12:17

посилання: http://www.oblses.zp.ua/comment.php?n_id=1962