a2ff53ed18820dddf3217c376ab098b7

До Мережі на протязі 2014-2015 рр. надходять звернення від громадян України, стосовно обов’язкового проведення аналізу на ВІЛ-інфекцію при проходженні обов’язкового профілактичного медичного оглядів працівників окремих професій, виробництва та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення.

Відповідно до Наказу №280 від 23.07.2002 р. «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництва та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 8 серпня 2002 року за №639/6927, на виконання ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. №559 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівників яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» та з метою впорядкування проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів і попередження розповсюдження інфекційних захворювань серед населення України, було затверджено Наказом Міністерство охорони здоров’я України від 23.07.2002 №280 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2013 №150) «Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництва та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».

Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2013р. №150 затверджено форми первинної облікової документації: № 1-ОМК «Особиста медична книжка», № 140-4/о «Журнал комісії медичного огляду осіб з визначенням спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров’я» та №140-5/о «Медична картка огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров’я». В формі первинної облікової документації №140-5/о вказано обстеження на вірусний гепатит та СНІД.

Відповідно до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» статті 6 «право на тестування з метою виявлення ВІЛ, умови та порядок його проведення» та пункту 2 «тестування осіб віком від 14 років і старше проводиться добровільно, за наявності усвідомленої інформованої згоди особи, отриманої після надання їй попередньої консультації щодо особливостей тестування, його результатів і можливих наслідків, з дотриманням умов щодо конфіденційності персональних даних, у тому числі даних про стан здоров’я особи» проведення обстеження на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити порушує право особи на добровільність проходження обстеження.

Мережа неодноразово направляла свої звернення до Міністерства охорони здоров’я та ініціювала внесення змін до форми первинної облікової документації №140-5/о затверджену Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2013р. №150, також дане питання піднімалось і на засіданнях МОЗ України по захисту прав ВІЛ-інфікованих, але до цього часу зміни до даного Наказу не внесені. Люди, які мають захворювання на ВІЛ-інфекцію повинні і на далі здавати аналізи на СНІД проходячи профілактичні медичні огляди. Аналогічне звернення надсилали і вже ліквідована Державна служба України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань.

11 лютого Мережа знову направила і напевне останнє звернення Міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі з проханням внести зміни до Наказу №280 від 23.07.2002 р. «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництва та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 8 серпня 2002 року за №639/692 та в Форму первинної облікової документації №140-5/о «Медична картка огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров’я» скасувавши обстеження на СНІД та вірусні гепатити.

Якщо МОЗ України не внесе зміни до Наказу Мережа буде змушена звернутись до суду.