rty

27-29.01.2015р. відбувся тренінг для психологів відділень та регіональних партнерів Мережі з питань надання першої психологічної допомоги дітям в умовах воєнних конфліктів. Надзвичайно актуальний тренінг відбувся за результатами конкурсу грантів в рамках фінансування Проекту «Поліпшення технічних та організаційних можливостей для надання послуг у сфері ВІЛ/СНІД в Україні», що виконується PACT, Inc. (США) та ІСАР «Єднання».

Під час збройного протистояння, що триває в Україні, ВІЛ-сервісні організації Мережі активно долучаються до процесу підтримки людей, які вимушено покинули місця свого проживання через військові дії. Надання послуг вимушеним переселенцям має свої особливості, пов’язані із стресовими умовами в яких перебували люди в зоні АТО та нестабільним психологічним станом після переселення в інші області України. Особливо важко такі ситуації переживають діти.

Для людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, крім іншого, конфліктна ситуація призводить до переривання АРВ-терапії, у зв’язку із прямими збройними конфліктами, до обмеження доступу до соціально-психологічних послуг, спричиняє проблеми з прихильністю до лікування, тощо. Особливо діти надзвичайно гостро переживають досвід збройних конфліктів у зв’язку із підсиленим страхом втрати близьких, життя, здоров’я та доступності ліків, медичних послуг та соціальних працівників, які зазвичай супроводжують сім’ї з дітьми.

Під час тренінгу учасники змогли ознайомитись із стандартами надання першої психологічної допомоги (ППД) дітям та дорослим, відпрацювати навички її надання в кризових ситуаціях, отримали рекомендації з практичної роботи з дітьми з метою зниження впливу посттравматичного стресу на стан дитини, отримали арсенал практичних вправ та методик для роботи з дітьми у стані посттравматичного стресу. Третій день роботи на тренінгу був присвячений стрес-менеджменту, ознакам стресу у персоналу, який працює з дітьми та дорослими, і способам його профілактики та подолання. Адже фахівці часто дуже сильно включені у процес надання допомоги клієнтам, глибоко переживають їх становище, і поступово емоційно та психологічно виснажуючись, стають неефективними у допомозі клієнтам.

Учасники високо оцінили практичний зміст програми тренінгу, тренерські якості та професійний рівень тренера Олени Соловйової, психолога по роботі з дітьми та дорослими. В основу тренінгової програми були покладені матеріали з соціально-педагогічної та психологічної роботи з дітьми у конфліктний та постконфліктний період Жіночого консорціуму України, сертифікованим тренером якого є Олена Соловйова.

Під час обміну думками на завершення тренінгу, учасники говорили про те, що відчувають більшу впевненість щодо надання ППД дітям, вказували на те, що тепер мають комплексне бачення психологічної та соціально-педагогічної роботи з сім’ями, які цього потребують за для зниження рівня посттравматичного стресу у дітей та їх батьків. Фахова підготовка, яку учасники отримали в ході тренінгу, за словами учасників, дозволить їм бути провідниками надання ППД дітям та дорослим у своїх громадах, і надасть можливість поширювати знання серед партнерських організацій в регіоні.

42cd7bd04def8a24d5db9a9b0ba1f839

5b874c48e5c539130c8913836024cfc5  cbe4c7662fba8b2d94500400eeb80a96 eb6b0091ff954f968924d3aa9b99c622