12 серпня на розгляд Верховною Радою України було подано законопроект N 3072 Про внесення змін до деяких законів України (щодо профілактичних заходів протидії розповсюдження ВІЛ). Метою законопроекту є запровадження обов’язкового тестування осіб з метою виявлення ВІЛ під час: вступу до вищих навчальних закладів; прийняття на роботу; в’їзду до України на термін більше трьох місяців (для іноземців). Експерти ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» впевнені, що прийняття даного закону не принесе жодних позитивних зрушень у питанні подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Крім того, цей законопроект прямо суперечить міжнародним рекомендаціям по законодавству у сфері ВІЛ.

У пояснювальній записці до законопроекту, його авторка, Тетяна Слюс, народний депутат України, обґрунтовує важливість введення обов’язкового тестування тим фактом, що епідемія ВІЛ являється значним тягарем для людей та країни. Разом з тим, у документі не знаходимо жодного наукового чи авторитетного обґрунтування того, чому саме такий метод обирається для посилення боротьби з епідемією. Немає жодних розрахунків того, який ефект отримає держава після таких змін власного законодавства.

По-друге, авторка не зазначає джерел, з яких буде фінансуватися закупівля такого значного числа тест-систем, та з яких фондів буде оплачена робота фахівців, які здійснюватимуть тестування у рамках таких широкомасштабних заходів. «Реалізація запропонованого проекту закону не призведе до додаткових витрат з Державного та місцевих бюджетів України.» – читаємо у пояснювальній записці. У колі експертів такі формулювання викликають осторогу.

«Я впевнений, що ніякої користі ні людям, ні державі цей законопроект не принесе. Всі вигоди отримають виробники тест-систем, адже цей закон не передбачає державного фінансування свого впровадження. Отже, весь фінансовий тягар ляже на тих, хто змушений буде тестуватися у примусовому порядку. Весь цивілізований світ відмовився від насильного поголовного тестування. Ми – європейська країна, і повинні боротися з епідемією згідно кращих світових практик, а не за допомогою методів, які не дадуть результату.» – зазначив член Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Дмитро Шерембей.

«Також пропонується проведення періодичного тестування під час обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, відповідно до законодавства України, порядок та умови проведення яких затверджується Кабінетом Міністрів України.» – читаємо далі в документі. Цей уривок суперечить не лише законодавству України, але і також відомим фактам про поширюється шляхи поширення епідемії. Адже ні в побуті, ні під час виконання професійної діяльності, яка пов’язана з обслуговуванням населення, неможливо інфікувати чи інфікуватися.

«У світовій практиці боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу вже доведено, що в країнах з примусовим тестуванням на ВІЛ, епідемія починає поширюватися значно швидше. Не дотримуються конфіденційності і про статус людини може дізнатися все місто, що спричиняє уникнення тестування у людей, які могли мати ризиковану поведінку. Це загальновідомий факт для всіх тих, хто працює у сфері подолання епідемії, але депутати не є експертами в цих питаннях. Складається враження, що для написання законопроекту в сфері подолання ВІЛ/СНІДу не потрібно ні бути експертом, ні залучати відповідних фахових спеціалістів. Чому нашій країні не поглянути на світовий досвід і перестати наступати на чужі граблі?» – зазначає керівник відділу адвокації та юридичної підтримки ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Сергій Кондратюк

Мережа звертається до Верховної Ради України з проханням не приймати даний законопроект, як такий, що не принесе користі Україні в сфері подолання епідемії ВІЛ/СНІДу. Якщо законотворці мають на меті «підвищити соціальний захист населення, забезпечити реалізацію їхніх конституційних прав на охорону здоров’я, медичну допомогу», то раціональніше зосередити свою діяльність на роботі в полі покращення доступу до лікування ВІЛ-інфекції, адже саме такі широкомасштабні програми дають результати, які дозволять зупинити епідемію в нашій країні.